E- Ticaret Alışverişlerinde Bilgilerinizi Koruyun

E-ticaret alışverişleri artarak devam ediyor. Birçok şey internetten alınıyor. Market alışverişi bile evden çıkmadan sipariş üzerine eve getiriliyor. 

Ödeme seçeneği olan kredi kartı bilgileri hizmet sağlayan firmanın online sistemine girilerek sipariş oluşturuluyor. Her şey çok basit ilerlediği için kolaylıkla işlemler ilerliyor. Ancak, kredi kartı bilgileriniz güvende mi, dikkat etmek gerekiyor. Bir gece yarısı siz evde uyurken, telefonunuza bankanızdan (tabi mesajın bankadan geldiğine emin olmalısınız ve herhangi bir linke tıklamanız isteniyorsa ayrıca dikkat etmelisiniz.) kartınızdan bir harcama yapıldığı bilginiz dahilinde değilse lütfen bize ulaşın mesajı gelse de siz fark edene kadar yüklü bir alışveriş ekstrenize yansımış oluyor. Geride size uğraşmanız gereken prosedürler kalıyor.

Aslında bazı basit önlemlerle  riski azaltabilirsiniz;

*Bankacılık uygulamalarında kartınızla ilgili ayarları kolaylıkla yapabilirsiniz; örneğin limit güncellemeleri ve bazı alışveriş kısıtlamaları... Alışveriş yaptığınız anda banka tarafından onaylı telefon ya da emailinize şifre gelmesini sağlamalısınız. Alışverişin devamında bu şifre girilebilmeli.

*Online alışverişlerinizde kartınızdan farklı numaraya sahip sanal kart kullanarak limiti kendiniz belirleyebilirsiniz. Böylelikle alışverişte yalnızca belirlediğiniz tutar çekilebilir.

*Alışveriş yaptığınız platformun güvenilir olmasına dikkat etmelisiniz. İlk defa alışveriş yaptığınız bir site yada platformsa internetten yorumlara bakabilirsiniz.  Uzmanlar SSL sertifikalı sitelerin daha güvenli olduğunu bildirmektedir. Girilen internet sitesinin adresinin başlangıcının solunda bağlantının güvenli olup olmadığı ile ilgili bilgi yer alabilmektedir, kapalı asma kilit işareti de olabilmektedir. Site güvenli değilse adres iminde bazı uyarı simgeleri yer almaktadır.

*Online kredi kartı kullanımı gözünüzü korkuttuysa kapıda ödeme seçeneği ile ödemenizi nakit yapmayı da tercih edebilirsiniz.



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski